Wong Pinter Rebutan Pengaruh ing Wulan Puasa

Penyediaan akeh wong pinter bisa nyebabake kerusuhan ing masarakat. Wong sing cerdas nyoba melu urip religius ing masarakat sajrone wulan Ramadhan iki. Pancen sibuk. Kasunyatane rame banget. Pak Haji durung bisa maju saka masalah kepercayaan sing lagi nandhang dheweke. Pendhudhuk sing pinter nggawe garis ngarep. Kaya-kaya ora ana alangan pikiran sing cerdas lan bodho, kabeh warga padha saingan dadi pemimpin. Iki apik. Nanging yen kabeh pengin dadi pimpinan, sapa sing gelem dipimpin?

Masalah sing penting ing peradaban Islam saiki dudu kekurangan pasokan wong sing pinter lan pinter. Justru akeh saham wong sing pinter sing nglairake generasi mbantah ing jaman saiki. Cukup deleng kompleksitas nyambungake harmoni antara ta’mir mesjid lan ta’ollir musholla, antarane ta’mir siji lan liyane, lan antara pimpinan agama lan pamrentah desa. Saben partai ngaku duwe kekuwatan paling gedhe sajrone nyawane akeh wong. Kayane kabeh wong pinter wis maju sadurunge pemilihan umum taun iki lan taun ngarep.

Ora pengin prasangka, aku seneng kabeh jinis pangowahan kanggo kepentingan umum. Nanging, aja nganti niyat mbangun harmoni sing tercemar dening massa sing ana ing ati. Bebayane! Sampeyan bisa mbayangake apa sing bakal kedadeyan yen wong sing golek praupan gagal dadi misi kanggo milih. Dheweke bisa uga nglanggar urutan sing digawe dhewe. Efek sing ngrusak luwih mbebayani tinimbang serangan saka njaba. Nopo nopo Amarga padha nggawe sistem kasebut lan dheweke luwih ngerti cara ngancurake kanthi permanen. Gusti Allah ora maringi!

Munculé gerakan reformasi pangembangan Islam ing padesan ora liya. Iki bisa diprediksi wiwit biyen wiwit pimpinan agama mesjid wiwit puluhan taun kepungkur. Para pinituwa sing nandhang sindrom post post power rumangsa jenggot nalika para reformis njupuk tindakan nyata ing masarakat. Dheweke menehi fatwa kanggo para pemuda nyoba ngganti tradhisi sing wis suwe ditindakake lan sing umume ditampa minangka kasunyatan. Yen pakulinan kasebut ora salaras karo norma agama, mula kenapa kepala agama (maca: imaduddin alias pak modin) ora nuduhake niat supaya terus metu.

Sampeyan ora perlu kaget yen mengko nemokake warta semrawut ing antarane wong tuwa lan enom ing perkembangan Islam paling anyar. Kuwi bisa diramal. Kaya efek domino ing judi klasik. Kesalahan cilik ing wiwitan langkah bisa nyebabake langkah mati mengko wae. Apa solusine? Pungkasi periode komunikasi lintas-generasi sing ala iki. Lenggah kabeh pihak sing setuju supaya bisa mungkasi lingkaran sing jahat lan lara iki. Pamrentah bisa dadi mediator efektif kanggo mbenerake simpul tali. Sadurunge kabeh rampung, bubar pisanan ego. Tanpa gelem nuduhake peran, ora bisa ditindakake urip tertib.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *