Wong Urip Kudu Tansah Eling lan Waspada

Kabeh wong bisa duwe gegayuhan dhuwur. Lan cita-cita kasebut kudu bisa nambah taraf urip. Cita-cita sing bisa nambah pangadilan ing mripat manungsa. Kita kudu munggah, nanging uga kudu njaga supaya ora tiba. Mudhun saka papan sing dhuwur ing pungkasan dudu kesenengan tumrap kita. Supaya bisa munggah, slamet lan duwe pungkasan sing nyenengake, mula prelu ndandani dalane.

Path sing lurus minangka bagean penting ing proses urip. Sanajan ora ana cathetan sing bener babagan hubungane antarane gagal urip lan nglanggar aturan urip, kita ora bisa nolak kearifan lokal masarakat Indonesia. Salah sawijining pepeling sing misuwur ing antarane masarakat Jawa yaiku pratelan kasebut dening Ronggowarsito: Sak bejo-bejoning wong sing lali, isih bejo wong sing eling.

Maknane kurang luwih kaya mengkene: untunge wong sing lali awake dhewe, ora bakal ana bathi sing luwih nguntungake tinimbang wong sing sadhar. Kesadharan awake dhewe ora suwalike pingsan. Kesadharan awake dhewe tegese kita ngerti aturan urip, nindakake undang-undang sing ditrapake lan ora nglanggar peraturan sing ditrapake ing masyarakat.

Nalika tembung waspada dhewe menehi teges manawa kita kudu tetep introspektif tumindak ing masarakat. Kita duwe kesempatan kanggo nggawe kesalahan kapan wae, apa disengaja utawa ora. Kanthi ati-ati, kita bisa entuk bebaya wiwitan yen mung nyimpang saka jalur sing lurus. Muga-muga artikel iki bisa menehi inspirasi kanggo sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *