Dolanan Tradisional Nyegat Macan saka Jawa Tengah

Permainan Tradisional Jawa Tengah - Dolanan Anak Macan Nyegat
Permainan Tradisional Jawa Tengah – Dolanan Anak Macan Nyegat

Kepiye kabare kanca-kanca blogger Indonesia! Blog The Jombang Taste teka maneh mbahas macem-macem dolanan tradisional bocah Indonesia. Ora salah yen akeh wong ujar manawa dolanan bocah ing Indonesia uga asil budaya lokal sing dipengaruhi dening swasana lan kahanan ing saben dhaerah. Saka macem-macem budaya daerah iki budaya kabentuk ing Indonesia.

Ukuran Lapangan Dolanan

Saiki kulo ngrembug babagan dolanan tradisional sing diarani Nyegat Macan. Dolanan tradisional iki bisa kedadeyan ing lapangan sekolah. Dolanan iki bisa ditindakake bocah-bocah wiwit SD kelas telu nganti SMP. Ukuran lapangan dolanan Nyegat Macan kaya gambar ing ndhuwur. Garis wates bisa nggunakake tali tamparan, utawa uga bisa disiram nganggo banyu.

Ukuran lapangan dolanan Nyegat Macan ambane 10 meter lan dawane 20 meter. Wilayah dolanan bocah iki dipérang dadi 3 panggonan, yaiku Kandang I, Lapangan Angon, lan Kandang II. Nomer bocah sing dolanan udakara 20 wong utawa luwih, gumantung saka ukuran taman bermain.

Cacahing bocah dipérang utawa ditugasake kaya ing ngisor iki: 2 wong dadi angon, 1 wong dadi macan, lan sisane dadi sapi, sing manggon ing Kandang I. Macan kudu cedhak garis wates kiwa, nalika sapi ana ing kiwa. Kandang I konco Tukang Angon A.

Carane Dolanan

Cara muter dolanan bocah Nyegat Macan kaya ing ngisor iki. Sawise kabeh siyap (deleng gambar), banjur angon B banjur mbengok. “Hai, kanca. Sapi bakal langsung digawa mrene.”

Pangon A mangsuli, “Ora! Wedi!”

Angon B takon, “Apa sing sampeyan wedi?”

Pangon A mangsuli, “Wedi karo raja-raja.”

Kabeh wong banjur nembang, “Mripate macan mencorong.”

“Ayo diganggu …!” bocah-bocah sing duwe peran sapi ujar nalika nuding macan kasebut.

“Hah …!” macan mangsuli kanthi swara.

“Ayo ndemek…!” sapi nuding macan.

“Hahaha …!” swarane macan mangsuli.

Sapi banjur nyelehake tangan ing pinggul lan moyoki macan, “Wis digawa lan diikat ing kurungan!”

Kabeh wong bengok, “Yoo… kyak… yoo ….. Hirr! Yoo… kyak…. Yoo hirr …..!”

Pangon A banjur menehi sinyal marang sapi, “Ayo! Ayo! Metua!”

Iki tegese sapi langsung ninggalake Kandang I lan pindhah menyang Kandang II. Sapi sing akeh mau langsung entek. Macan kasebut wiwit mbukak helter-skelter ing kana-kene kanggo nabrak sapi.

Sapi kudu nyoba mlayu, ora kena macan. Kanggo njaga supaya sapi ora kejiret karo macan, tukang angon A bisa nolak. Macan kudu lincah, lincah lan cepet mlayu supaya bisa nyekel mangsane.

Nalika sapi wis mlebu kandhang, sapi ora bisa diganggu maneh. Kosok baline, sapi sing bisa dicekel kudu langsung ngadeg ing pinggir garis wates, supaya ora ngalangi gerakan macan kasebut. Nalika sapi wis mlebu ing pena, dolanan kasebut bakal diwiwiti maneh kaya sadurunge.

Saiki giliran pangon kanggo njaluk supaya sapi sing wis ana ing Kandang II digawa menyang Kandang II. Iki terus-terusan, nganti sapi entek. Supaya Macan, Tukang Angon A lan Tukang Angon B ora cepet kesel, dheweke bisa diganti karo kanca liyane.

Mula, artikel Rasa Jombang ngrembug babagan dolanan tradhisional Nyegat Macan saka Jawa Tengah. Muga-muga artikel iki bisa nambah pemahaman sampeyan babagan kekayaan budaya Nusantara.

Pustaka:

Hardjana, HP. 1984. Dolanan Anak Tradhisional saka Jawa Tengah. Perpustakaan Dian: Jakarta

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *