Guru Wicaksana Sanggup Ngomong Kanthi Bener

Tindak, tutur lan pidhato minangka ukuran pambiji tumrap kapribadhene wong. Salah sawijining kewajiban guru yaiku njaga pidhato lan pidhato. Coba aja nganti siswa ngrekam saka lambe kajaba sing apik. Mula, ora pantes yen guru ujar nglanggar. Elinga yen tumindake guru kudu bisa dicerna lan ditiru dening saben siswa. Tuladha micara guru minangka faktor penting ing tahap pangembangan intelijen emosi bocah.

Ilate manungsa luwih landhep tinimbang pedhang. Yen tembung-tembung sing apik nandhang jiwa, mula tembung-tembung sing lara bakal tetep urip sajrone muride. Bocah-bocah dadi conto paling apik ing urip. Sanajan sampeyan ora ngerti tenan apa pengaruh saka tembunge guru marang siswa, manungsa duwe perasaan lan tetimbangan sing kudu dijaga guru.

Prilaku siswa sing ora nyenengake asring teka tanpa dikarepake. Lan bisa uga nesu murka. Kontrol awakmu dhewe nalika nesu teka ing kelas. Luwih becik sampeyan tenang dhewe kanthi metu saka kelas sawetara menit. Salah siji sampeyan istirahat kanggo ngombe ing ruang guru utawa mung ngumbah rai menyang jedhing. Nalika bali menyang kelas, priksa manawa emosi luwih stabil lan nesu sampeyan bakal ilang.

Siji bab liyane sing kudu sampeyan pikirake nalika ngomong yaiku ngerti kapan ngomong nganggo basa nasional, regional lan manca. Katelu jinis basa kasebut nduweni teges lan kesan sing beda. Nalika ngomong ing forum resmi ing sekolah, luwih becik guru nggunakake basa nasional, yaiku basa Indonesia. Sampeyan bisa nggunakake Basa Lokal nalika adhep-adhepan lan ngobrol karo siswa ing lingkungan omah.

Saliyane, sampeyan kudu nggunakake basa asing sajrone pelajaran basa asing kasebut. Panganggone basa asing nalika guru ketemu siswa ing sanjabane jam sekolah sejatine nggawe kesan sing ala. Iki sing aku ngindhari suwene iki. Nanging, aku nggunakake Basa Jawa Alus nalika ngomong karo siswa ing omah amarga basa Jawa duwe unggah unggah utawa level basa sing nuduhake rasa hormat marang wong liya. Muga-muga tulisan ini bisa nginspirasi.

Bagikan tulisan ini:

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *