Balad Urip Cak Nonon

Cak Nonon minangka salah sawijining maskot Dukuh Guwo. Dheweke pancen ikonik, gampang dingerteni, lan asring narik kawigatene masarakat. Dheweke warga Guwo sing asring tampil ing macem-macem kegiyatan masarakat, kalebu tahlilan, yasinan, recitation, bancakan, lan kegiyatan liyane sing wis bisa nglumpukake atusan warga Guwo.

Cak Nonon gak omong akeh. Aku sejatine ngarani dheweke sepi. Nanging, dheweke ora isin srawung karo warga. Umure udakara patang puluh taun. Dheweke jomblo. Salah sawijining tangan gugup, mula dheweke mung nggunakake tangan kiwa kanggo kegiyatan. Miturut critane wong tuwa, Cak Nonon biyen dadi aktivis kegiyatan pemuda saka Organisasi Pemuda. Kasunyatane, dheweke nate dipercaya dadi ketua panitia kanggo Dina Kamardikan Republik Indonesia.

Dheweke tau ngalami rasa wedi ing panggung nalika arep pidato minangka ketua panitia. Crita iki isih dipoyoki sawetara nom-noman sing umure. Nanging nalika semana. Saiki dheweke dadi manungsa sing urip kaya mayit. Wis ana nanging dianggep ora ana. Dheweke ana nanging eksistensi ora ateges apa-apa kanggo masarakat sekitare. Kabeh bentuk kacilakan urip katon kaya uripe.

Bencana uripe diwiwiti nalika ngalami stroke. Jagad iki kayane ganti. Komunitas kasebut ngarani dheweke minangka wong sing lara mental amarga dheweke asring ngobrol karo awake dhewe, ngalamun ing papan sing sepi, lan ora isin yen gelut karo panganan karo bocah-bocah nalika pahargyan komunitas. Dheweke mlaku lan ngomong kaya wong sing bingung. Tumindake Cak Nonon sing ora cocog dadi topik diskusi ing masarakat.

Pirang-pirang dekade kepungkur dheweke dikenal seneng sinau ilmu tasawuf. Dheweke asring maca buku seri nggawe jiwa. Sanajan seneng maca, dheweke ora seneng diskusi karo wong sing ngerti masalah tasawuf. Singkat crita, dheweke dadi siswa tanpa guru. Sawise pirang-pirang wulan sinau buku tasawuf, dheweke asring tumindak aneh. Wong ngarani yen dikuwasani jin. Lan terus dina iki. Dheweke asring diskusi karo awake dhewe.

Ora preduli babagan bias masarakat, Cak Nonon minangka piwulang kanggo kita kabeh supaya luwih menghargai para pemudha. Urip mung bisa ditrapake sepisan. Aja nganti ngremehake ilmu mental. Yen sampeyan pengin sinau ilmu jiwa, mula sinau saka guru. Yen sampeyan ngerti buku, mula bakal salah paham. Muga-muga saget paring inspirasi.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *