Carane Ngomong Supaya Bocah Enom Bakal Ngrungokake

Remaja ngadhepi sawetara tantangan saiki lan uga wong tuwa. Luwih akeh owah-owahan masyarakat luwih akeh tantangan sing diadhepi para remaja. Saben uwong kudu ngliwati taun-taun remaja. Ing donya modern, kabeh babagan remaja iku unik. Cara klambine beda. Cara tumindake uga beda-beda lan uga cara ngomong. Remaja dikenal minangka wong sing ora aman, gampang dipengaruhi, sembrono lan mbrontak.

Ana sawetara prinsip sing bisa nuntun remaja liwat periode nuntut. Padha kalebu;

Sinau komunikasi

Pertempuran lisan sing ora ana pungkasane cenderung nggawe sampeyan kesel lan kesel lan kudu disisihake nalika komunikasi karo bocah enom. Nalika komunikasi karo bocah enom kudu digatekake

• Ora bengok-bengok. Bengok ngrusak wewenang sampeyan lan menehi kauntungan strategis kanggo remaja.

• Konferensi serius. Kahanan krisis mbutuhake rahasia. Aja tumindak ing papan umum lan priksa manawa sampeyan ngaturake tanpa nyalahake utawa nganggep seriuse kahanan kasebut.

• Watesan kamardikan. Nerangake marang bocah enom yen sampeyan ora bisa mbebasake dheweke kanggo nindakake apa wae sing dikarepake.

• Nyuwun pangapunten nalika sampeyan salah. Nyuwun pangapunten sing tulus saka wong tuwa bisa dadi adoh karo bocah enom. Iku mbangun rasa hormat marang sampeyan lan mulihake hubungan antarane sampeyan.

• Kajelasan. Wong tuwa utawa wali kudu tansah nyatakake maksude kanggo mbenerake prilaku sing ora bisa ditampa lan nerangake apa sing salah.

• Netepake wates prilaku. Remaja kudu ngerti manawa dheweke wis gedhe lan ora suwe, iki ora ateges dheweke bisa dhewe ing omah sampeyan.

• Nggawe aturan sing ora bakal kompromi. Aturan kasebut bakal nggawe bocah enom ngerti yen dheweke milih ora manut sampeyan wiwit saiki, sampeyan kudu nindakake langkah-langkah sing drastis.

Aktif ngrungokake

Ngrungokake aktif penting kanggo nyoba kanggo nutup longkangan generasi. Wong tuwa kudu ngrungokake tanpa nesu, tanpa nyalahke lan ngadili lan tanpa nyebut jeneng. Iki ndadekake remaja luwih mbukak.

Aturan kanggo wong tuwa

Para wong tuwa nduweni hak kanggo nyingkirake hak istimewa sing durung ditampa dening bocah-bocah. Kayata, wong tuwa duwe hak ngarep-arep kinerja sing apik ing sekolah, hak kanggo nentang crazes lan hak nyetel standar babagan penampilan remaja.

Tanggung jawab kerja

Omah minangka laboratorium tes ing ngendi saben remaja bisa nindakake seni urip lan kerja keras. Remaja kudu sinau babagan urip lan cara urip sadurunge nganggep tanggung jawab urip diwasa. Saben remaja kudu sinau masak, ngurus umbah-umbah, tuku kelontong, ngimbangi anggaran, lan ngurus kebon lan ngrancang acara sosial.

Motivasi

Remaja butuh motivasi lan ganjaran bakal tansah narik kawigaten. Iki minangka salah sawijining cara kanggo nyedhaki dheweke.

Aja nolak

Sampeyan sing diwasa, remaja sing durung dewasa. Remaja bisa nolak usaha sampeyan, nanging sampeyan ora kudu nolak dheweke. Dadi mantep lan tresna senajan traumatis kahanan.

Remaja mbutuhake wong tuwane kanggo katresnan, dhukungan lan bimbingan lan kanthi mangkono remaja bakal tansah siyap ngrungokake lan ngomong.

Saben dina remaja ngadhepi masalah nyata sajrone tahap pertumbuhan sing paling kikuk ing urip. Sajrone wektu kasebut, remaja ngalami perjuangan eksternal lan internal sing luar biasa. Iki ndadekake dheweke moody, ora aman, impuls, argumentatif, sembrono lan malah mbalela. Iki wektu nalika remaja ngadhepi masalah umum kayata stres, depresi, ngombé lan ngrokok, kurang ajining dhiri, nyiksa bocah, tekanan kanca lan kompetisi lan malah kelainan mangan. Sing nggumunake, masalah kasebut ana gandhengane lan bisa dadi frustasi. Para wong tuwa, guru lan wali liyane kudu ngerti masalah kasebut lan ngerti carane ngatasi masalah kasebut kanthi kemampuan sing paling apik.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

error: Content is protected !!