Tembung Kawicaksanan saka Dalai Lama

Ing abad kaping 19, salah sawijining filsuf lan guru Buddha sing misuwur ing jamane yaiku biksu Tibet Kongtrul Lodro Taye. Uga ing antarane panguwasa modern, kita ngerti panyebar Budha Gen Lamrimpa, sing wis akeh nulis babagan praktik meditasi Buddha. Tembung wicaksana saka para pemikir Tibet bisa menehi inspirasi kanggo gagasan sawetara pimpinan dunya.

Kajaba Gen Lamrimpa lan Kongtrul Lodro Taye, mula ana jeneng K. Venkata Raman. K. Venkata Raman minangka panjarwa piwulang Nagarjuna. Kita uga ngerti tembung wicaksana saka DT Suzuki. Daisetz Teitaro (DT) Suzuki aken nalika ngenalake Buddhisme Zen menyang Amerika ing pertengahan abad kaping 20. Tembung-tembung mistik Buddha sing wicaksana mbantu wong ngerti dhewe lan urip.

Mesthi wae tokoh Buddha sing paling akrab ing jaman saiki yaiku Tenzin Gyatso, Dalai Lama kaping 14, pimpinan spiritual Buddha Tibet. Nalika umure mung 20 taun, Dalai Lama diasingake ing sisih lor India sawise mlebu serangan Mao Mao ing Tibet. Pengasingan Dalai Lama ing wilayah Himalaya nganti saiki dadi salah sawijining wilayah wisata agama ing China.

Saiki Dalai Lama manggon ing India lan sok-sok ngliwati jagad iki minangka guru lan panulis laris. Dalai Lama ora ragu-ragu nggawe diskusi karo kabeh wong saka Hopi (India Amerika Utara sing manggon ing Arizona sisih lor) nganti presiden Amerika. Dalai Lama dianugerahi Bebungah Nobel Perdamaian ing taun 1989. Tembung-tembung kawicaksanan Dalai Lama dikenal minangka salah sawijining sumber inspirasi kanggo panulis donya.

Tembung Kawicaksanan saka Dalai Lama lan tokoh Buddha saka Tibet

Liwat tembung kawicaksanan saka Dalai Lama lan tokoh Buddha saka Tibet, kita dijaluk mikir maneh babagan makna urip lan urip. Contone, tembung-tembung kawicaksanan saka Dalai Lama lan tokoh Buddha saka Tibet dadi tetes banyu nalika ngelak urip modern sing padha karo konsumerisme. Mangkene sawetara paragraf sing ngemot tembung wicaksana saka Dalai Lama lan tokoh Buddha saka Tibet.

Rasa seneng sejatine dudu saka keprigelan winates kanggo kesejahteraane wong liya, utawa saka kesejahteraan wong sing dheweke rumangsa cedhak. Nanging rasa seneng sejatine yaiku tuwuh rasa tresna lan welas asih tumrap kabeh wong sing isih urip – Dalai Lama.

Formasi mental babagan obyek lan pikiran ngrangsang kesadharan dhasar kaya ombak ing banyu – Kongtrul Lodro Taye.

Ana minat sing tambah ing antarane komunitas ilmiah babagan pamikiran filosofis Buddha. Aku optimis sajrone pirang-pirang dekade sabanjure bakal ana owah-owahan utama ing tampilan donya kita saka perspektif materi lan spiritual – Dalai Lama.

Ketidakpahaman ngerteni obyek kaya-kaya ana mung obyektif. Yen kasunyatane ana fenomena kaya mangkene, bakal luwih tliti nyelidiki, luwih jelas yen obyek bakal ana ing pikiran. Nanging, sing luwih tliti mriksa fenomena kasebut, luwih akeh manawa obyek kasebut ora ditemokake ing analisis – Lamrimpa Gene.

Muga-muga artikel iki sing ngrembug babagan tembung-tembung kawicaksanan saka Dalai Lama lan tokoh agama Buddha saka Tibet bisa menehi inspirasi kanggo sampeyan.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *