Ayo Njaga Kesehatan Anak Sampeyan

Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro - Foto Kristanto
Explore Wonosalam Menjelajah Obyek Wisata Air Terjun Grojogan Asmoro (Foto: Kristanto)

Jaga kesehatan anak sampeyan. “Satus taun saiki, aku ora bakal preduli apa rekening bankku, omah sing dakenggoni, utawa jinis mobil sing dak kendhakake, nanging jagad iki beda amarga aku penting ing urip bocah” – Witcraft Alas.

Umume kita yakin yen sehat yen ora lara asring. Nyuwun pangapunten, bilih mboten leres. Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) nemtokake kesehatan minangka kahanan kesehatan fisik, mental lan sosial sing lengkap. Dadi kanggo urip ‘gaya urip sehat’, kita butuh kombinasi sing ideal yaiku:
A. Kesejahteraan fisik: – kalebu panganan bergizi, olahraga fisik, bobot sing pas, turu lan istirahat sing cukup.
B. Kesejahteraan mental: – kalebu duwe rasa #optimis sing regane, sikap / pikiran lan tumindak sing kebangeten, kepemilikan awake dhewe # bisa mujudake potensine, urip lan makarya kanthi produktif #bisa ngatur stres saben dinane #bisa sosialisasi, njaga kabecikan hubungan karo wong liya lan menehi kontribusi kanggo masyarakat.
C. Kesejahteraan rohani: – nyengkuyung katenangan jero, sumber daya lan menehi rasa marem.

Sawetara saran iki bakal mbantu sampeyan lan bocah duwe pola makan sing sehat:
# Priksa manawa saben dina mangan sarapan sanajan mung woh lan segelas susu. Nyedhiyakake energi kanggo sedina.
# Mangan alon-alon, luangake wektu mangan lan ngunyah panganan amarga udakara 20 menit otak bisa ngandhani awak yen wis kebak.
# Diet sing ideal kudu paling ora limang porsi woh-wohan lan sayuran saben dina.
# Panganan sing cocog kudu kalebu pari-parian kayata Dalia, beras coklat, gandum, jagung, quinoa, millet, brondong, lan gandum.
# Ganjar nganggo pujian, ora nganggo cemilan legi, coklat utawa es krim.
# Kelemon bocah ora mesthi genetik utawa ora bisa dikendhaleni, bobot sehat bisa dikelola kanthi cara diet lan olahraga sing bener.
# Panganan sing diolah kebak gula, sodium, kalori lan lemak sing ora sehat amarga ngrusak perkembangan otak sing sehat lan sistem kekebalan bocah.
# Olahraga kanthi rutin. Mbujuk olahraga ruangan kanggo promosi gaya urip sing sehat. Enam puluh menit kegiatan fisik saben dina luwih becik kanggo bocah malah kanggo sampeyan. Rencanakake luwih akeh kegiyatan njero ruangan lan ruangan kanggo anak sampeyan.
# Pateni televisi, iPad, Xbox, komputer, telpon seluler, surfing online lan motivasi supaya luwih akeh wektu main game ing njobo. Dolanan karo anak sampeyan, nari bareng, mlaku-mlaku bareng sawise nedha bengi tinimbang nonton televisi.
# Daripada menyang mall utawa teater, mlaku-mlaku utawa mlaku-mlaku.
# Supaya adoh saka rokok, alkohol lan obat-obatan liyane.

Pengganti – Biskuit / Kripik / cookie / kue / kue-kue
Karo – Woh-wohan / kacang / salad / sprouts seger

Ganti- Soda / ombenan legi gula / jus rangkep / sup instan
Karo – Jus seger tanpa gula / sup seger / woh kabeh

Pengganti- Pasta putih / roti putih
Kanthi – Pasta gandum / roti gandum-multigrain

Pengganti- Makanan cepet ing kalori / panganan sampah / panganan beku / panganan olahan
Kanthi panganan krasan sing sehat-sehat sing kalebu sayuran lan gandum luwih akeh.

Pengganti- Keju, sayuran kaleng, siap masak panganan
Karo – Panganan protein sing sehat kayata daging tanpa lemak, unggas, iwak, endhog, wiji, kacang-kacangan, kacang-kacangan, kacang-kacangan, produk kedelai, lan produk susu kaya susu, yogurt, paneer.

Pengganti- Mentega
nganggo – Minyak zaitun / ghee.

# Aja meksa ‘piring resik’, dheweke ora bakal sinau kapan mandheg lan mangan mung kanggo ngrampungake panganan sanajan wis krasa wareg.
# Daripada ‘aja kakehan mangan coklat / biskuit’ ujar mangan woh-wohan / salad sing sehat. Iki ora bakal nggawe dheweke rumangsa kekurangan.
# Ngombe banyu akeh. Paling ora 8-10 gelas saben dina.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *