Dolanan sing Disaranake Kanggo Bayi Umur 0 Nganti 12 Wulan

PAUD Ar-Rahman Jombang Kembangkan Pendidikan Berbasis Karakter
PAUD Ar-Rahman Jombang Kembangkan Pendidikan Berbasis Karakter

Prei akhir taun wis cedhak lan wayahe tuku hadiah lan dolanan kanggo anak sampeyan. Dolanan sing apik bisa ngrangsang lan nyengkuyung pangembangan bocah cilik, mula penting ngerti carane milih kanthi bener. Kita mbantu sampeyan kanthi menehi sawetara pitunjuk.

Bayi 0-6 wulan

Ing wulan pisanan bayi, nalika minggu kaping papat, dheweke bisa nggawe mripat sawetara wektu ing rai utawa obyek, udakara 30 cm. Amarga alasan iki, ing umur iki sampeyan bisa miwiti mulang gambar, buku, utawa gantungan sing diadaptasi karo umur kasebut.

Ing pungkasan trimester kaping pisanan, bayi bakal bisa nyekel obyek tartamtu ing tangane lan dilebokake ing cangkeme; Mula, ing umur iki, luwih becik dolanan bayi karo ula sing ngetokake swara utawa digawe saka plastik utawa kain supaya bisa ndemek lan nyedhot.

Sajrone trimester ing ngisor iki, nganti 6 wulan, bayi entuk katrampilan ing tangan, utamane nambah kapasitas visuale, wiwit vokal, wayahe nuduhake gambar dhewe ing kaca, dheweke bakal seneng banget.

Disaranake dolanan sing ngrangsang indra: kanthi warna, tekstur lan swara sing beda-beda, kayata karpet, rattle, mobi bandhing utawa crita kain. Dolanan kanggo bocah cilik kudu memenuhi macem-macem karakteristik supaya pas, alus, tanpa potongan cilik, beda tekstur lan warna sing apik. Dolanan sing narik kawigaten bayi lan nulungi perkembangane. Dolanan sing mbantu nemokake awak bayi yaiku boneka karet.

Bayi 6-12 wulan

Tekan pungkasan wulan kaping 6, bayi bisa tetep lungguh ing antarane bantal, obrolan lan mung bisa njupuk sendok, amarga ketangkasan manuale wis berkembang akeh banget. Kanggo terus ngrangsang katrampilan bayi lan nyengkuyung, kita bisa muter karo kios plastik kanthi warna, walker, bal jumper utawa bentuk sing muter, kaca lan dolanan kanggo jedhing.

Nganti 9 wulan, bayi bakal sinau noleh, nemokake sensasi gigitan (amarga saiki untune sing pertama bakal metu), keragaman swara lan musik wiwit narik perhatian, dheweke wis bisa ngeculake obyek njupuk liyane kanggo sampeyan lan seneng nyelehake dolanan. Ing tahap iki yaiku nalika dheweke biasane nuwuhake rasa tresna tartamtu marang kewan boneka, dolanan utawa kemul.

Bocah-bocah sinau kanthi main ing tahap iki, kanggo dolanan, kita bisa nggunakake kubus sing bisa ditumpuk, sing bisa dilebokake ing njero dolanan, nganggo rodha, crita tekstur, kanthi gambar sing beda.

Sajrone trimester pungkasan taun kaping pisanan, bayi bakal wiwit nyusup maju, lan nyoba ngadeg didhukung ing endi wae. Mbukak kanggo dheweke, kemungkinan tanpa wates.

Kajaba iku, dheweke wis ngerti konsep sederhana kayata ing njero lan njaba, seneng main kanggo njupuk barang, sinau pamitan, seneng main bola lan bisa bali nalika main bareng, yaiku nyampurnakake basa sing diucapake.

Disaranake dolanan sing ngrangsang eksplorasi obyek: bal, crita kain lan karton lan dolanan apa wae sing bisa nyekel lan njelajah. Dolanan sing ngrangsang gerakan yaiku gampang nangkep, sawaws, stimulator crawling. Dolanan sing ngrangsang pengaruh yaiku kewan boneka, boneka kain. Yen sampeyan nggunakake walker kanggo bayi, banjur jaga-jaga keamanan sadurunge bayi muter.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *