Kepiye Rasane Wong Muda Mulang Agama ing Desa?

Aku ora nate ngimpi dadi wong sing dikenal lan dihormati masarakat. Saben tumindak sing daklakoni dipandu dening insting kanggo nuduhake mupangate kanggo wong liya. Sanajan wong ngerti aku minangka wong sing apik saiki, iki amarga Allah mung nutupi keburukanku ing ngarsane masarakat. Nyatane ana macem-macem kalemahan lan kekurangan ing saben manungsa. Kita tetep kudu pinter nuduhake kabeneran dhewe kanggo menehi inspirasi marang wong liya.

Pancen dudu perkara sing gampang yen bali menyang desa sawise pirang-pirang taun wis biasa urip ing kutha kanthi kabeh budaya. Panguripan kutha cenderung lali karo kamanungsan, urip masarakat, lan percaya marang Gusti Allah SWT. Sawise pirang-pirang taun urip ing kutha lan bali menyang desa, mesthine dudu usaha sing gampang. Tugas utama para pelaku deso yaiku ngetutake alur uripe masarakat sing cenderung rukun, seneng kerja bareng, lan cedhak karo agama.

Kita kabeh butuh poin balik. Iki minangka titik supaya kita bisa mungkasi siklus jahat lan ngrusak tumindak sing nyebabake kita prekara sing dianggep masarakat ora apik. Titik balik beda-beda wujud. Kita asring kudu meksa supaya bisa entuk pencerahan urip. Pencerahan urip biasane digandhengake karo urip religius lan norma-norma sing ana ing masarakat. Wong sing bisa nindakake piwulang agama lan manut paugeran urip sosial dianggep dadi wong sing apikan.

Minangka wong siji sing dadi tugas ndhidhik bocah saben dinane, kabeh kudu menehi gosip babagan statuse. Kepiye dheweke bisa ndhidhik bocah yen dheweke durung bisa menehi tuladha sajrone urip nyata kanthi wujud kulawarga. Iki minangka tantangan gedhe sing kudu dijawab dening para pengkhotbah enom ing desa-desa. Wong cenderung nggunakake alesan lan logika kanggo ngadili wong liya. Sithik banget wong sing pengin ngerti latar mburi urip wong sing diajak ngobrol.

Coba deleng maneh wong liya. Sampeyan ora bakal bisa ngadili apa-apa mung kanthi nonton lan ngrungokake. Ngerteni gerakan lan tingkah lakune ing saben wektu supaya penilaian sampeyan minangka penilaian sing lengkap lan ora bisa dipisahake. Manungsa nduweni watak lengkap. Watake kasebut ora bisa dipisahake karo prilaku liyane. Lumrahe, sampeyan bakal bisa ngetutake gerakan lan tumindak lan pikirane kanggo ndhidhik anak ing desa kasebut supaya ora duwe ati kanggo guyon sing ora cocok.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *