Ora Ana Siji Cara Mulang Sing Cocog Karo Kabeh Bocah

Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus
Riza Triani bersama salah satu anak berkebutuhan khusus

Tandhane wong tuwa sing apik dudu saka tumindak bocah. Tandhane wong tuwa sing pancen hebat yaiku tumindak wong tuwa marang bocah.

Biyen, ana manuk merak ayu sing seneng banget karo awake dhewe nganti ing sawijining dina keprungu krungu ana manuk emprit sing lagi nyanyi ing sacedhake. Merak sing kuciwa nuduhake sedhihane karo pimpinane Gusti Allah, sing nerangake manawa kabeh urip iku khusus karo pamrihane dhewe-dhewe.

Dheweke uga nambah, “Dheweke digawe lan digawe kanthi cara tartamtu sing tujuane luwih gedhe. Manuk emprit dikaruniai swara sing apik lan sampeyan diberkahi karo wulu sing apik. Urip kabeh yaiku babagan nampa lan nggawe paling akeh apa sing diduweni”.

Kanthi crita iki, kita kabeh bisa ngerti manawa wong diwasa kudu ngetrapake berkah anak amarga saben bocah unik kanthi cara khusus utawa liyane. Sepira kerepe kita ngandhani bocah-bocah, “Deleng kanca sing paling apik, dheweke dadi kelas utama. Apa sampeyan ora bisa entuk tandha sing apik banget kaya dheweke?” utawa “Lha, adhine lan mbakyumu menang piala pemain paling apik maneh. Napa sampeyan ora bisa main kaya dheweke?”

Bandingake yaiku maling rasa seneng sing mung nggawe sampeyan lan anak frustasi lan kuciwa. Kita terus mbandhingake sasmita, dhuwur, bobote, bakat, kinerja, lsp karo kanca lan kanca liyane. Aku ngerti, minangka wong tuwa sing becik yaiku menehi akeh kesempatan kanggo bocah supaya luwih maju tinimbang mbatesi aturan lan peraturan sing penting banget kanggo seneng pribadine sing ora bisa ditemokake lan ngenali kabutuhan lan semangat sing dikarepake.

Tinimbang ujar, “Napa sampeyan ora bisa sinau kanthi sregep kaya sedulurmu, supaya sampeyan entuk tandha apik kaya dheweke” ujar ‘Kanggo entuk tandha sing apik / luwih apik kanggo sinau kanthi tliti’. Aja narik miturut pangarepan sing ora nyata.

Bayangake kantor ing ngendi kabeh limang puluh wakil sales diwenehake tugas maca buku 200 kaca. Apa sampeyan mikir kabeh wong duwe kecepatan, mikir lan pangerten sing padha? Ora, bener? Banjur kepiye kita ngarepake supaya bocah-bocah sing padha karo kelas utawa kulawarga padha?

Saben wong beda karo kombinasi khas kerentanan, kekuwatan, lan kabisan sing beda lan nduweni kabutuhan sosial, emosi, intelektual sing beda. Ora ana prinsip kaya ‘siji gaya cocog karo kabeh’ mula penting kanggo ngerti kabutuhan, karakteristik, kepribadian lan kemampuan saben bocah.

Kanggo tuwuh lan perkembangane imbang, aja nggunakake ukuran sing padha kanggo ngakses saben bocah. Mbandhingake anak karo wong liya bisa uga nesu lan nuwuhake rasa cemburu ing antarane. Nurture dadi awake dhewe. Ayo padha sinau miturut kacepetan lan nemokake dalane dhewe-dhewe.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *