Pangertosan Kacepetan Sinau Siswa Nalika Sinau Saka Omah ing Mangsa Pandemi

Pamrentah Kabupaten Jombang lumantar Dinas Pendidikan lan Budaya mutusake nindakake program pasinaon saka omah sajrone pandemi Covid-19 ing wilayah Kabupaten Jombang. Penerapan sinau saka omah minangka keputusan sing angel kanggo kabeh pihak, kalorone guru, wong tuwa, lan siswa dhewe. Nanging kepiye maneh, langkah iki kudu ditindakake dening Pemkab Jombang kanggo minimalake panyebaran wabah virus Corona ing lembaga pendhidhikan ing wilayah Kabupaten Jombang.

Cara sinau sing dipilih para pendhidhik kanggo ditrapake kanggo siswa yaiku online (online) lan njaba jaringan (offline). Ing prakteke, mung sawetara siswa sing bisa nindakake pembelajaran online liwat sambungan internet. Rapat sinau kelas online kanthi nggunakake Rapat Cloud Zoom ing antarane guru lan siswa ora bisa lancar lan lancar. Jaringan internet sing kurang apik dadi kendala penting kanggo sinau ing omah.

Akeh guru sing bener ngarahake siswa supaya nggunakake ponsel cerdas kanggo sinau offline. Cara sinau sing ditrapake yaiku ngirim video sinau menyang grup WhatsApp wong tuwa siswa lan ngirim siswa bali ing bentuk foto utawa video menyang kontak WhatsApp guru. Kaloro pihak, loro guru lan siswa, kalorone butuh sambungan internet sing bisa dipercaya supaya tugas mulang lan sinau bisa lancar.

Ana salah sawijining fenomena sing uwal saka pamrentah lan praktisi pendhidhikan dhasar babagan sistem pembelajaran sajrone pandemi iki. Akeh guru sing tundhuk banget karo wektu sing kasedhiya kanggo sinau saka omah. Dheweke cenderung mungkasi kegiyatan sinau sedina kanthi wektu sing wis ditemtokake, lan saben siswa duwe kecepatan sinau sing beda. Kahanan kasebut nyenengake banget kanggo siswa sing durung rampung sinau lan sing durung siyap mungkasi kegiyatan sinau ing omah sedina muput. Dheweke kepeksa mungkasi kegiyatan sinau kanthi ora nggayuh kabeh materi sing pengin dipelajari.

Sinau saka omah nyedhiyakake fleksibilitas kanggo saben guru kanggo nyuda beban sinau siswa dadi setengah saka momotan sinau sajrone jam pelajaran normal. Nanging, guru ora kudu ngilangi sejatine sinau. Guru bisa nindakake macem-macem jinis bahan pembelajaran sing dicocogake karo kahanan pandemi. Tugas sing bisa diwenehake marang siswa kalebu cara ngumbah tangan, cara nggunakake topeng kesehatan, lan macem-macem tips kesehatan liyane.

Nalika siswa mungkasi sinau nalika dheweke durung paham pelajaran, guru kanthi ora sengaja wis mbuwang-mbuwang kepinginan utawa motivasi siswa kanggo sinau. Kanthi tembung liya, guru sing ketat banget karo periode sinau ora nyedhiyakake kahanan sinau sing apik kanggo siswa sajrone pandemi iki. Guru kudu tetep nggatekake prab├ędan kacepetan sinau lan nyetel pungkasan sinau dina ing kelas.

Kanggo ngrampungake sinau sing ora rame sajrone pandemi iki, para guru kudu ngerti lan ngerti kacepetan pamulangan siswa kanthi individu. Iki ora ateges saben siswa kudu ditangani kanthi individual sajrone sinau. Ing kahanan tartamtu, siswa sing sinau luwih cepet lan wis ngrampungake piwulang sadurunge kanca bisa dijaluk ngrewangi kanca sing durung rampung sinau.

Kegiatan sinau siswa sing tumindak minangka piwulang kekancan kanggo kanca-kancane bisa uga ora disaranake ditindakake sajrone pandemi iki. Nanging, iki bisa ditindakake kanthi efektif kanggo kegiyatan sinau sing luwih migunani kanggo siswa. Pelaksanaan bimbingan peer kanggo siswa bisa ditindakake yen umume siswa urip ing desa utawa dusun sing padha lan gampang diakses mobilisasi wong tuwa.

Kepiye pengalaman bocah sing sinau jarak adoh sajrone pandemi iki? Mangga nuduhake pengalaman sampeyan ing kolom komentar ing ngisor iki.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *