Piwulang Parenting Tekan Film Kanggo Diskusekake Kanthi Bocah-bocah

Lirik Lagu Mars Hari Santri Nasional (HSN) 2019 Versi Terbaru Lengkap
Lirik Lagu Mars Hari Santri Nasional (HSN) 2019 Versi Terbaru Lengkap

Aku wis ndeleng film sing lucu lan guyonan babagan “ganti dadi wong sing kudune dadi ora masalah” utawa “ngetutake kekarepan.”

Pancen cocog karo pangarepan kasebut. Nanging, pancen ana liyane. Nalika aku nonton, aku kepengin weruh: Apa film iki kanthi nyata nggawe komentar politik babagan urip? Apa dheweke pancen nyoba iki?

Mesthi, padha. Jejakku sing kaping pisanan yaiku guyonan sing apik banget nalika salah sijine lakon film sing mutusake rajin kerja, ngumumake dina kapisan kerja dadi pejabat polisi. Dheweke kondhang “lucu” dening pangirim mangsuli, “Ooh, sampeyan mesthine ora ngerteni. Nanging manungsa bisa menehi jeneng marang manungsa liyane, nanging nalika kewan beda-beda.”

Apa ana sing ngerti? Apa iki sejatine mung baris kanggo aku? Babagan apa sing bisa kasebut ing njero crita film? Mesthi, iku ora jelas?

Nanging mesthine ora. Film kasebut kabukten kanthi eksplisit babagan bias kabeh jinis, wiwit saka prasangka tanpa sadar nganti sudut “kita ora ngladeni jinis sampeyan” nganti budidaya kanthi sengaja supaya bisa entuk energi politik. Babagan cuaca lokal politik sing panas banget, nanging ora sampurna. Iki ditindakake kanthi karakter sing narik kawigaten lan tembung-tembung sing asring dienggo ing obrolan babagan lomba lan bias: “apik banget, aku ora negesake,” “aja alus,” “ora mesthi ana ing kene.”

Saiki, aku ora ujar manawa film kasebut becik. Ana prekara sing ngganggu banget babagan cara paling apik kéwan sing diurutake kanggo nanggepi biologi, lan sawetara bali menyang “kewan liar” sing ana gawane. Kajaba iku, sesambungan antarane prasangka ing film lan rasisme nyata ora bakal cetha.

Sejatine, sampeyan kudu ndeleng film babagan kewan-kewan karo wong-wong mau lan luwih becik yen bakal dibahas. Dosen bisa nindakake identik ing njero kelas.

Akeh bocah sing umur luwih saka 9 taun bakal duwe katrampilan kanggo ngerti katrangan prasangka lan bias, umume ngerteni paralel kasebut. Nanging, analisis tegese manawa bocah-bocah sing umure luwih enom saka lima taun bakal duwe kemampuan ngenali ide bias lan prasangka. Umume bocah sing ndeleng film iki bakal ngerti “ketidakadilan” lan kekurangan kaadilan ing film kasebut.

Banjur, kita minangka wong diwasa uga bisa nulungi dheweke nggawe sambungan langsung karo donya ing sekitar kita. Ing analisis penelitian, aku nemokake manawa bocah-bocah sing duwe posisi luwih dhuwur kanggo nggawe prasangka sawise ngerteni ing klip film duwe bapak lan ibu sing wis ngladeni nggawe bias. Bocah-bocah kasebut, duwe kanca ekstra balapan lan nyuda bias bias umum.

Sampeyan bisa miwiti nganggo basa kaya iki: Aku kepengin weruh apa sing sampeyan amati. Apa sampeyan nate nangani pendekatan kasebut? Apa sampeyan nangani wong liya sing nyedhaki?

Stereotipe ngrusak kabeh wong

Basa stereotipe kanthi eksplisit digunakake ing film kasebut, kaya nalika petugas njaluk ngapura amarga ngarani wong mlaku “lucu”. Dadi, kita bisa takon marang bocah-bocah yen dheweke ngerti apa stereotipe, supaya dheweke menehi conto. 5-12 wulan sadurunge ing klompok kasebut ujar, “Ya, kaya nalika bocah enom nganggep aku ora bisa nindakake kanthi cepet amarga aku dadi wanita utawa amarga aku isih cilik.” Sing sabenere. Kita uga bisa mbantu dheweke ngerti yen stereotipe umume bener tumrap sawetara wong, nanging mesthine ora kabeh kedadeyan sabenere bener kanggo kabeh wong.

Film kasebut kanthi cerdas nggambarake kepiye stereotipe bisa nglarani saben wong sing nindakake stereotip lan individu sing stereotip. Stereotipe lakon film, nanging dheweke uga stereotipe beda karo karakter. Wiwitane diapusi karo wedhus sing alus, sing mengko dadi penjahat film kasebut.

Sajrone film bocah-bocah, makhluk-makhluk sing peteng lan alam bébas yaiku bocah-bocah sing mbebayani lan sing cilik sing kabur yaiku bocah-bocah sing hebat. Ora kaya ing film kewan-kewan, papan kewan kasebut arang banget ditemokake, lan piwulang kasebut bakal saya suwe saya suwe yen dipikirake kanthi cara stereotipe bisa nyebabake sampeyan nggawe kesimpulan sing mbebayani lan uga bakal menehi resiko.

Prasangkan Ora Adil

Iki minangka langkah ing ngisor iki: prasangkan yaiku nalika stereotipe digunakake kanggo menehi hasil karo wong sing beda. Yaiku papan sing biasane ditrapake para pemudha menyang bagean “ora bener” saka pangerten. Ana akeh adegan ing film kasebut kedadeyan prasangka. Prasangka meksa lakon film nindakake tugas pembantu meter minangka pengganti tugas sing dididik.

Ana adegan flashback sing ora kepenak banget nalika salah sawijining karakter paling penting, saiki dadi bagean saka “pramuka bocah” kewan. Dheweke seneng banget amarga asil saka rubah asring ora diidini, lan dheweke kerja keras kanggo nggegirisi klompok kasebut. Dheweke nggodho ing ngisor karo kewan sing beda kanggo diwiwiti – nanging, minangka pengganti, dheweke nggodha lan ngandhani manawa dheweke ora bisa nyedhaki. Sejatine, dheweke nganti bisa nggawe bisu.

Iki minangka gambaran pengecualian sing tanpa belas kasihan-lan mesthi bakal resonate karo pengalaman bocah sing ora kalebu. Minangka adegan sing luar biasa kanggo takon: “Apa sampeyan ngelingi yen dheweke ora ngidini mlebu klompok kasebut? Apa sing sampeyan fokusake? Apa sampeyan wis ngrasakake pendekatan kasebut? Apa ana sing ora ngidini sampeyan nggawe dheweke gagak asil? Dheweke duwe stereotipe babagan sampeyan-mikir manawa sampeyan mung siji perkara sing sejatine ora? Mesthi, prasangka kasebut apik. “

Kanthi ngomong babagan adegan-adegan iki lan nggunakake basa bocah babagan terapi sing sejatine, kita bisa nulungi bocah-bocah supaya bisa nggawe prasangka yen lagi kedadeyan. Kita uga bisa mbantu dheweke supaya tetep empati karo target bias. Kita bakal takon marang wong-wong sing rumangsa ditangani pendekatan kasebut lan ngajak supaya dheweke mikirake conto nalika bisa uga nangani wong liya kanthi cara prasangka. Pikirane ing kene dudu nggawe bocah enom duwe tanggung jawab, nanging bisa mbantu dheweke dadi ora seneng marang wong liya lan miwiti nggawe kabiasaan sing kudu diowahi.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

1 komentar

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *