Ribete Momong Anak Sakjrone Pandemi Covid

Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya
Ayah menjadi imam sholat untuk anak lelakinya

Korban nyata tekan kerusakan jangka panjang ing mangsa pandemi Covid sing disebabake dening keputusan pemerintah kanggo mateni jagad iki yaiku bocah-bocah.

Bocah-bocah saiki dadi wong diwasa mbesuk sing bakal mbukak jagad iki sajrone 10 utawa 20 taun maneh butuh pitulung. Mula aku pengin menehi pengalaman lan ilmu sajrone welasan taun sinau lan ndhidhik bocah-bocah lan wong diwasa, amarga korban polah kasebut pamrentah, lan wong tuwane dadi edan amarga ora ngerti apa sing kudu ditindakake.

Iki minangka artikel sing dawa amarga mbutuhake pambuka babagan kahanan lan informasi dhasar supaya informasi sing migunani lan praktis bisa dingerteni. Muga-muga sampeyan bakal maca kanthi sabar lan pikiran terbuka, lan artikel iki nyedhiyakake solusi kanggo wong tuwa lan bocah kanggo masalah ‘normal anyar’ sing babar pisan ora normal.

Ora ana pangarep-arep komunikasi lan resolusi. Tanpa pangerten sing jelas lan tulus babagan apa sing dirasakake wong liya. Kanthi nyegah bocah-bocah saka kabeh umur, bocah cilik nganti remaja, ora sekolah lan sosialisasi, pangembangan mental lan emosional ora mung dibantah nanging uga bisa rusak kanthi permanen.

Bocah-bocah sing isih enom sing durung wiwit ngerti kabutuhane urip diwasa sing kalebu golek dhuwit lan mbutuhake gaweyan, mung adaptasi karo urip sing sepi nalika ngerti babagan urip ing bumi kaya manungsa. Dene bocah-bocah sing luwih tuwa kelangan motivasi lan ngarep-arep bisa entuk gaweyan utawa bisa duwe cukup dhuwit kanggo urip lan urip kanthi trampil.

Inti sesrawungan manungsa yaiku kekancan. Panganan paling gedhe lan paling penting yaiku kontak karo wong liya. Pikiran kita perlu kanggo stimulasi mental lan intelektual, sing nyebabake akeh bahan kimia ing otak kita sing nggawa rasa bungah lan positif.

Emosi kita butuh kanggo menehi raos tujuan lan duweke, lan awak mbutuhake sing dituduhake kanthi jelas dening bocah-bocah sing mesthi ndemek lan butuh rangkulan lan rangkulane wong tuwa, sing mesthi wae ana sajrone urip kita.

Ibarate ngadeg jarak rong meter saka sapa wae, wedi banget yen cedhak karo wong liya ing elevator utawa ngadeg ing toko kaya-kaya sampeyan bakal mati yen sampeyan cedhak banget, sanajan sampeyan ora percaya, bisa nyebabake kabeh wong nggunakake tingkat kesadharane.

Minangka wong diwasa sing ngerti luwih becik sampeyan bisa ngatasi cara sing beda banget karo bocah sing ora ngerti kepiye kahanan urip lan kudune, nanging nganggep iki bakal kedadeyan. Pandhangan kasebut nuwuhake rasa nemen lan ora duwe pengarep-arep.

Jaman biyen wong-wong pada wedi karo terorisme sadurunge nyekel bagean jagad, lan saiki wedi mati amarga virus sing sejatine mung disalahake kanggo fraksi siji persen wong sing entuk, yaiku bagean saka fraksi saka populasi global minangka umume wong ora lara sanajan turu karo wong sing nduwe, nuduhake manawa rasa wedi yaiku khayalan sing sejatine ora ana. Kita ora bisa nglawan imajinasi sing ora katon, sing bakal nambah pengarep-arep lan depresi.

Nanging, kita diwenehi panganan lan wedi karo kabeh wong, sanajan ambegan ing njobo ruangan ing endi masarakat asring nganggo topeng. Yen sampeyan wedi ambegan, ing endi ana rasa tentrem lan nyenengake?

Bayangake kepiye pikiran enom sing nyoba ngerteni jagad aneh iki sing tuwuh yaiku tampilan urip? Tarik napas sampeyan saben metu!

Dadi, kanthi rasa wedi, terisolasi lan ora duwe pengarep-arep iki minangka konsep sing luar biasa yaiku kaya cara jagad ganti kahanan lan bocah sing kudu diadaptasi lan urip, kepiye sapa wae sing pengin bocah duwe motivasi lan tumindak sing apik lan bener-bener fokus lan ngetutake pelajaran sekolah ing jalur nalika ing omah dhewe?

Nalika wong ilang lan depresi, dheweke bakal nemoni apa wae sing bisa nyebabake rasa lara. Biasane yaiku obat-obatan, alkohol, ngrokok, lsp. Nanging saiki kita duwe obat anyar, sing bisa ditrima kanthi sosial nanging bisa uga ngrusak; game komputer lan telpon pinter nganggo media sosial.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

1 komentar

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *