Aja Akeh-akeh Tuku Dolanan Kanggo Anak!

Permainan Tradisional Jawa Tengah - Dolanan Anak Ular-ularan Kelabang Buntut
Permainan Tradisional Jawa Tengah – Dolanan Anak Ular-ularan Kelabang Buntut

Golek cara supaya anak tetep sibuk? Yen mangkono, mula ora prelu tuku mode barang larang kanthi online. Ora bisa dipungkiri manawa bocah butuh dolanan sing akeh yen nginep kabeh ing omah. Sampeyan bisa uga mikir manawa bocah sing duwe dolanan luwih akeh tetep seneng lan nyenengake sedina muput. Nanging yen duwe dolanan sing luwih sithik duwe sawetara mupangate paling gedhe.

Ing artikel iki, kita bakal ngrembug kenapa minimalake jumlah dolanan kanggo anak sampeyan minangka langkah sing cerdas. Minangka wong tuwa, sampeyan bakal ngerti manawa akeh dolanan bisa nyebabake efek perkembangan bocah kasebut. Mangkene limang sebab utama supaya sampeyan ora menehi akeh dolanan kanggo bocah-bocah:

1. Ngembangake minat kegiatan konstruktif

Nalika sampeyan matesi jumlah dolanan kanggo bocah-bocah, dheweke bakal nambah minat karo kegiyatan konstruktif, kayata nulis, maca, seni, lan liya-liyane. Kagiyatan kasebut entuk manfaat banget nalika dheweke sinau ngurmati barang-barang sing apik ing sekitare. Uga ngobrol penting nalika ngrungokake wong tuwa.

2. Bocah-bocah belajar imajinatif

Malah ora ana wong tuwa siji sing ora pengin menehi lingkungan sing inspiratif kanggo anak-anake. Nanging sampeyan kudu eling yen monotoni sejatine apik kanggo dheweke. Nalika ngalami kurang hiburan lan bosen ing sekitare, dheweke nyengkuyung supaya bisa ngeculake kreativitas. Sampeyan bisa njaluk dheweke pawon bocah lan bisa nggunakake imajinasi sing jelas kanggo dolanan.

3. Dolanan ditangani kanthi bener

Nalika dolanan kasebar ing ruangan, bocah ora nggatekake utawa meh ora weruh nalika ana sing rusak. Sanajan dheweke duwe kekurangan dolanan, dheweke nggawe asumsi yen dolanan anyar bakal dadi gantine dolanan sing wis rusak.

Aja entuk dolanan anyar utawa aja ngganti dolanan sing lawas yen wis rusak amarga bocah ora ngurus sing apik utawa ditinggal ing njaba papan. Kanthi cara kasebut, anak sampeyan pancen bakal kangen dolanan kasebut lan bakal menehi piwulang supaya dheweke kudu nangani dolanan kanthi apik.

4. Sedulur sinau bebarengan

Nduwe anak luwih saka siji? Banjur sampeyan kudu nolak semangat kanggo tuku loro saben dolanan. Nindakake perkara kasebut bakal mbantu bocah sinau piwulang sing kudu dituduhake bareng-bareng.

Nalika bocah kudu ngenteni nggunakake kulo kanggo bocah-bocah ing kebon utawa kebon mburi omah karo sedulur, dheweke bakal ngerti lan sinau katrampilan sosial sing migunani. Penting sampeyan (minangka wong tuwa) nolak semangat supaya tumindak dadi mediator kanggo ngrampungake kabeh konflik amarga dolanan.

5. Ora ana omong-omongan

Yen sampeyan mikir manawa duwe dolanan sing akeh banget bakal nyegah bocah-bocah supaya ora padu, mula sampeyan salah. Dolanan sing luwih akeh bakal nyebabake egois ing bocah-bocah. Yen bocah duwe barang dolanan, bisa uga nyebabake masalah serius sing beda-beda.

Yen sampeyan kasengsem lan pengin eksprimen ing omah, coba nembak. Kanggo miwiti, bungkus sawetara dolanan ing garasi sajrone sawetara wulan lan delengen reaksi bocah. Apa anak-anak sampeyan kangen karo dheweke? Apa mengaruhi kualitas dolanane? Apa dheweke pancen njaga dolanan nalika meh ora bisa dijaga dolanan?

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *