Kepiye Carane Mangerteni Manawa Anak Sampeyan Sregep Sinau ing Mangsa Pandemi?

Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang
Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang

Tekanan nambah kurikulum anyar sing ditambahake ing mangsa pandemi Covid nggawe bocah dadi stres banget. Aturan anyar iki nyusahke kanggo bocah uga wong tuwa. Wis kliwat dina nalika bocah dolanan ing kompleks bangunan pirang-pirang jam, ngrusak kacamata, mangan jajan ing sawetara kanca, gelut sapa sing menang lan sapa sing apus-apus. Kabeh iku bisa kedaden ing mangsa sinau tekan omah ing pandemi sakiki.

Wong tuwa biasane sambat ana akeh sing kudu ditliti lan kekancan sing kudu ditindakake, ing endi wayah dolanan? Kepiye kita nggawe sinau dadi kegiatan sing nyenengake kanggo bocah kasebut ing mangsa pandemi iki? Kepiye dheweke bisa seneng nalika isih cilik lan uga tetep kompetisi ing ndhuwur senajan ora tau ketemu karo gurune?

Sampeyan kudu nyetel target mingguan sinau nang omah. Para wong tuwa kudu nemtokake target saben minggu miturut topik lan subyek sing ana ing sekolah, lan mutusake dina seminggu nalika dheweke siyap karo bagean minggon. Aja gupuh yen ing dina tartamtu durung rampung. Ajak bocah kasebut nutupi nganti dina target. Mesthi wae target sing realistis, kudu nganggep PR saben dinane, wektu rekreasi lan kegiyatan liyane. Sampeyan bisa njaluk bocah nyetel target dhewe. Iki bakal dadi piwulang hebat babagan rencana lan eksekusi.

Gawe klompok sinau yen bisa ya dicoba wae. Gawe klompok 3-4 bocah kanca sakelas sing cedak omah, sing dheweke seneng banget. Kabeh kudu duwe target sinau sing padha. Ing dina Jumuah sore sing dijadwalake, coba golek ing omah wong liya, nyiapake kuis kanggo kabeh sing ana gandhengane karo target mingguan. Sawise kuis bisa diwenehi trima banjur nggawa menyang film minangka hadiah kanggo ngrampungake target minggon. Dadi kanca sing paling apik ing zona target sing padha nyengkuyung bocah sinau kanthi rutin lan bisa uga tes luwih apik, mula bakal nyuda stres sajrone ujian.

Wektu dolan diatur. Sawetara jam dolanan utawa olahraga kudu dijadwal saben dina, tanpa preduli PR lan jam sinau. Sawise kabeh akademisi, dudu kabeh perkara ing jagad iki. Duwe anak sing tenang lan seimbang, bakal menehi kesehatan lan kabegjan mbesuk.

Ati-ati kekancan. Klompok sinau gedhe bisa uga ide sing apik. Bakal kaya sekolah lan kelas, ngilangi elemen sing nyenengake. Aja mbandhingake bocah-bocah sadurunge. Elinga yen sampeyan pengin nggawe sinau nyenengake lan ora nggawe bocah utawa wong liya katon cilik. Aja menehi tandha utawa rangking, yen ora bakal dadi stres liyane saben minggu. Elinga, sampeyan nindakake iki kanggo nggawe sinau nyenengake lan ngilangi tekanan lan stres sistem pendidikan saiki ing mangsa pandemi.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *