Kepiye Carane Nerangake Tumindak Sampeyan Marang Bocah?

Peringatan Hari Isra Miraj atau Rejeban di SDN Japanan 1 Kecamatan Mojowarno Kabupaten Jombang
Peringatan Hari Isra Miraj atau Rejeban di SDN Japanan 1 Kecamatan Mojowarno Kabupaten Jombang

Bocah-bocah duwe sipat kepengin weruh. Nalika dheweke luwih enom, umume miturut kasunyatan manawa dheweke kudu luwih paham babagan apa wae. Yen luwih trampil, iki amarga dheweke kudu luwih ngerti sebabe sampeyan mikir ana prekara sing penting lan kenapa dheweke uga kudu ngrasakake cara sing padha. Sanajan umure enom, anak ngerti ora ana ruang kanggo mriksa prinsip sing sampeyan lakoni lan wedi mbantah norma.

Bocah-bocah sing luwih enom biasane ora paham klarifikasi sing terus-terusan kenapa penting banget supaya dheweke mulih saka omah kanca ing wektu tartamtu utawa kenapa dheweke ora diidini ngrampungake ing omah. Nanging, siji prekara sing ditindakake luwih asring tinimbang nggawe wong sing seneng lan seneng.

Dadi, nalika bocah enom takon “Napa?” utawa “Sebab apa?” nalika dikandhani yen dheweke ora bisa dolan karo wong utawa wong liya utawa kenapa dheweke kudu netepi pedoman sing wis diwenehake, umume nyritakake manawa “amarga aku seneng banget nalika njupuk aturan omah lan nindakake apa sing dakkarepake wis takon marang sliramu.”

Sampeyan kudu ora nggunakake ekspresi, “Amarga aku kandha kaya ngono,” amarga mung nambahake rasa kuciwa lan rasa bingung bocah enom, luwih becik nerangake maksud bocah kasebut.

Bocah-bocah enom lan remaja sing luwih akeh pengalamane bisa uga mbutuhake luwih akeh saka panjelasan sampeyan. Nalika dheweke takon “Napa?” utawa “Sebab apa ora?” paling apik yen kanthi nyata, tulus lan jelas ngandharake pamikiran sampeyan.

“Aku pengin sampeyan mulih jam 10 wengi, amarga kita kudu ing balai desa sadurunge sesuk jam pitu kanggo ngurus surat lan ora telat.” Kajaba iku, minangka lawang mbukak apik tenan kanggo sampeyan mbaleni jalaran ngganggu norma.

“Amarga ana sebab yen sampeyan ora mulih jam 10 wengi, sampeyan bakal entuk ukuman saka omah menyang omah kanca suwene pitung dina.” Panerang kudu tegas lan jelas.

Senadyan kasunyatan manawa bocah enom bisa uga menehi provokasi karo takon babagan sebab apa aturan hukum wis digawe, uga nuduhake pangembangan minangka iki dadi urusan deweke dewe. Dadi, gaweyan supaya ora nesu utawa ora bingung nalika nindakake kaya ngono; ngerti cara kasebut kanggo ngerti kasunyatane ing sekitar dheweke.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

3 komentar

  1. cara pikir kids jaman now memang beda dibanding satu dekade lalu. ortu harusnya punya cara tersendiri untuk ngobrol asyik dengan anak.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *