Sing Tuwa Ketangkep Selingkuh, Sing Enom Sregep Nyolong Pitik

Jaman edan. Yen ora edan ora keduman. Yaiku unsur basa Jawa sing nggambarake moralitas manungsa sing saiki urip. Ketenangan urip kanggo para warga ing desa sing dakenggoni iki wis direwes amarga ana masalah asosi sajrone sewulan kepungkur. Rong penyakit sosial wis nginfeksi sawetara warga lan ngganggu wong liya, yaiku infidelity ing rumah tangga lan nyolong ternak warga. Pancen apes banget yen wong tuwa lan remaja padha-padha adu adhem kanggo tumindak ala ing ngarepe bocah cilik. Dheweke kudu bisa menehi conto sing mulya ing saben dinten.

Kasus pertama yaiku pacelathon antarane Si Neli (eyang lincah) lan Si Kasep (simbah sepi). Kalorone wis duwe anak lan putu, nanging polah kasebut ora pengin dilalekake karo para mudha. Cedhak pria lan wanita iki wis dingerteni dening warga sajrone sawetara wulan. Kalorone asring nglampahi wektu ing sawah, sing dununge adoh saka pemukiman. Sanajan warga wis ngerti tumindak asosi kasebut, para warga durung njupuk tindakan kanggo mbasmi amarga ora duwe bukti lan saksi sing bisa nyengkuyung tuduhan kasebut.

Dhasar Si Neli duwe cangkeme amba, dheweke wis disaranake aja cedhak karo bojone wong liya. Nyatane, ibu iki nantang warga supaya mbuktekake selingkuhane. “Deloken dewe … neneman jajalan sing iso ngenekno aku,” Intine yaiku umuk apa warga bisa nyekel dheweke nalika lagi nunggal karo Si Kasep. Sayange, telung dina kepungkur, wong loro kasebut diserbu karo para pemuda sing wis suwe nguntel dheweke tumindak ing sawah nalika wengi. Kalorone digawa menyang Kepala Desa kanggo diadili. Pangarep-arep warga yaiku gawe isin lan nyegah pasangan ABG sing lawas.

Kepala Desa kayane tumindak ngati-ati wektu iki. Dheweke nglaporake tindak pidana sosial kasebut marang panguwasa sanajan para warga pengin nganakake kaloro katresnan kasebut ing sacedhake desa kanggo ngisin-isini seumur hidup. Jam sepuluh sore polisi teka lan ndenda kalorone kanthi dhuwit Rp 15 juta. Ya, apa denda iki ora luwih apes tumrap pelaku. Susah dipangan saben dina, apa maneh mbayar dhendha. Punapa wae paukuman sing ditampa Si Neli lan Si Kasep, iku mung ukuman ing jagad iki. Mungkin dheweke loro lan warga negara lali yen ukuman nyata sing bakal ditampa ing akhirat.

Durung rampung keributan kelingkungane Si Neli sing nggawe masarakat padha bungah, saiki masarakat isih nglamur sapa sing dadi dalang ilang puluhan jago duweke sawetara warga desa. Paling ora ana telung omah sing nglaporake kelangan jago sing dikoleksi. Unike, jago sing digawa maling iku jago khusus gelut. Ayam jago ora diangkat kanggo daging, nanging digunakake kanggo adu jago lan totoan dhuwit. Ayam jago kanggo adu jago regane Rp 750 ewu. Ngetung nominal dhewe yen dicolong 10 pitik.

Nganti saiki, kasus pencurian pitik nyebabake rasa curiga ing antarane warga liyane. Puluhan warga ngrembug saben wengi kanggo ngrembug sapa sejatine maling maling spesial ayam jago kasebut. Malah ana sing ngrancang maling jago. Kita bakal weruh perkembangan kasus maling pitik, apa warga bisa melu karo maling utawa ora. Sing ora kalah ditunggu-tunggu yaiku apa jinis paukuman sing bakal diwenehake marang maling pitik amarga kelangan materi sing dialami pemilik jago iku ora sithik. Ora dingerteni yen ilang pitik uga ngilangi bagean taruhan pitik jago kanggo sawetara bos sing sugih.

Kanggo kasus nyolong jago, aku mikir positif. Mungkin iki minangka cara Gusti Allah kanggo nyingkirake laku jago ing kampung kita kanthi cara sing ora dikarepake manungsa. Nanging umume, aku getun amarga kedadeyan kasus infidelity lan nyolong iki kedadeyan sajrone wulan Ramadhan lan sekitar Idul Fitri. Yen alasane amarga faktor ekonomi, mula sejatine isih akeh cara kanggo golek dhuwit sing sah lan ngajeni dibandhingake karo selingkuh lan nyolong. Pamrentah uga kudu kuwatir nyegah kerusakan moral para warga.

Wong tuwa kudu ngawasi kegiyatane anake supaya ora uwal saka tangane. Ora ketompo manawa kepercayaan saka wong tuwa marang anak-anake, kabeh bakal tanggung jawab. Lan kanggo para remaja sing saiki wis diwasa, mula kudu sregep nyembah miturut agama lan kapercayane. Elinga yen kabeh tumindak sing sampeyan lakoni bakal duwe akibat ing donya lan akhirat. Muga-muga sedulur sing enom ora nuladha tumindak sing nistha iki. Kasus penyakit sosial iki. Ayo padha mikir kaping pindho sadurunge tumindak sing ora perlu.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *