Bocah Sekolah Butuh Terapi Mental ing Mangsa Pandemi

Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang
Kunjungan Guru ke Rumah Orang Tua Siswa dalam kegiatan Belajar Dari Rumah di Masa Pandemi di Kabupaten Jombang

Umume wong mikir yen penyakit jiwa mung gegandhengan karo wong diwasa. Nalika masarakat mlaku, tumindak ngimbangi urip kulawarga sing sehat lan urip nyambut gawe dadi angel nyebabake wong diwasa ngalami kuatir lan depresi. Bener manawa wong diwasa cenderung ngadhepi masalah kesehatan mental, nanging kesehatan mental bocah-bocah padha pentinge.

Nalika umume wong diwasa ngupayakake nglawan stres lan keprihatinan saben dinane, kita asring ora nggatekake kesehatan mental bocah-bocah. Umume kita nganggep manawa bocah minangka wektu sing paling santai. Ora mungkin bocah bisa nandhang masalah kesehatan mental lan penyakit. Urip siswa saya rumit saben dina. Bocah cilik kudu dadi jaman sing nyenengake sajrone uripe. Nanging, yen ngalami penyakit mental lan emosional bisa ngalangi wektu sing sibuk iki. Uga bisa mengaruhi lan nyebabake luwih akeh masalah nalika diwasa.

Bocah-bocah bisa ngalami stres lan depresi ing mangsa pandemi sing padha karo wong diwasa, gejalanya bisa beda karo wong diwasa. Contone, tinimbang dadi sepi, bocah sing nandhang depresi bisa uga ora bisa dijlentrehake lan prihatin prilaku.

Bisa uga ana sawetara panyebab masalah mental lan emosional ing bocah-bocah. Iki kalebu kalebu hal-hal kayata ketemu wong anyar, ngrampungake pegatane wong tuwa, pati, kasusahan, penyalahgunaan, kemiskinan, masalah ing sekolah lan masalah karo kanca-kanca. Nanging, sawetara kelainan bisa uga turun temurun lan uga disebabake amarga faktor genetik.

Konseling Anak utawa Konseling Pemuda ing mangsa pandemi minangka salah sawijining jinis konseling sing fokus ing bocah-bocah sing nandhang kelainan mental utawa masalah prilaku. Pandhuan dibutuhake kanggo mbantu bocah supaya entuk prestasi sing optimal lan nyetel sing cukup ing macem-macem kahanan urip. Penasihat Anak bisa mbantu bocah dadi stabil mental lan emosional, sing bisa mbantu wong diwasa dadi luwih sehat lan sehat.

Penasihat saiki ngupayakake bocah-bocah nggunakake macem-macem jinis terapi kayata terapi dolanan, konseling individu, terapi klompok lan terapi seni lan kerajinan. Liwat kegiyatan kasebut, bocah-bocah cenderung ngungkapake akeh pamikiran lan emosi lan konselor uga bisa ngatasi masalah kasebut.

Bocah-bocah saiki ngerti babagan layanan konseling sing diwenehake ing sekolah, nanging uga duwe stereotipe babagan ngunjungi konselor amarga dheweke ora pengin entuk sebutan “edan”. Iki minangka wong tuwa sing kudu nggawe dheweke ngerti bedane antarane edan lan kasunyatan. Iki bisa kedadeyan nalika kita ngerti manawa Konseling minangka media sing bisa mbantu awake dhewe lan urip sehat.

Bocah-bocah ngadhepi macem-macem masalah ing sekolah ing mangsa pandemi wiwit saka rasa isin awak nganti bullying kanggo tekanan kanca. Ujian kanggo nggawe bocah ngerti carane dadi luwih apik ing sawijining subjek, nanging skenario saiki, dheweke ngadhepi stres lan depresi amarga skor sing kurang.

Penasihat bocah bisa digunakake kanggo bocah lan bocah-bocah. Suasana ing sesi konsultasi digawe luwih grapyak lan kepenak tinimbang dadi setting sing bisa nyebabake rasa wedi ngomong. Konseling mbantu bocah supaya bisa ngandhakake luwih apik lan ngamanake nalika ngutarakake pikirane lan kabutuhane adoh saka wong sing cedhak lan sing dikasihi.

Kaya wong diwasa, bocah saiki uga duwe tekanan kanggo urip miturut norma-norma masarakat adhedhasar klompok umur. Kadhangkala kabutuhan sing cocog kanggo klompok mundhak lan ora bisa ditindakake nyebabake pikiran lan rasa ora percaya dhiri sing ngganggu. Iki bakal mengaruhi konsep dhiri lan pambangunan karakter.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *