Pengaruh Tukar Padu Marang Kekancan Sak Umuran

Nalika bocah-bocah saya gedhe, dheweke bakal ngadhepi sawetara keputusan sing tantangan. Nggawe keputusan dhewe cukup angel, nanging nalika wong liya melu lan nyoba meksa kanthi cara liya, bisa uga luwih angel. Iki diarani tekanan kekancan. Wong sing seumuran, kaya kanca-kancane, diarani kanca-kanca.

Kanca-kanca sebaya mengaruhi uripe, sanajan ora dimangerteni, mung kanthi mbuwang wektu karo dheweke. Wajar yen ngrungokake lan sinau saka wong liya ing klompok umure. Kanca-kanca bisa nduwe pengaruh positif marang saben liyane.

Contone, siswa liyane ing kelas Matematika mulang sampeyan cara sing gampang kanggo ngatasi sinau babagan bilangan kuadrat. Siswa iki bakal dadi panutan sampeyan lan nyoba dadi luwih kaya dheweke. Sampeyan uga bisa nggawe wong liya bungah babagan buku favorit anyar, lan saiki kabeh wong maca. Iki minangka conto carane kanca-kanca duwe pengaruh positif saben dina.

Nanging, kanca-kanca kadhang bisa saling pengaruh kanthi cara sing negatif. Contone, sawetara bocah ing sekolah bisa nyoba kanggo njaluk sampeyan Cut kelas karo wong-wong mau, kanca sekelas bisa uga pengin sampeyan ngombe utawa malah ngrokok. Tanpa bimbingan sing tepat saka wong tuwa, sawetara bocah bisa nandhang tekanan saka kanca-kanca amarga dheweke pengin disenengi, cocog, utawa amarga kuwatir yen bocah-bocah liyane bisa ngece yen dheweke ora melu grup. Sing liyane melu amarga kepengin nyoba sing anyar sing ditindakake wong liya.

Pengaruh kanca sebaya ora mesthi dadi perkara sing ala. Kanggo cah enom, amarga sekolah lan aktivitas liyane njupuk adoh saka omah, sampeyan bisa nglampahi wektu luwih karo kanca-kanca tinimbang karo tuwane lan sedulur. Nalika sampeyan dadi luwih mandiri, kanca-kanca kanthi alami duwe peran sing luwih gedhe ing urip sampeyan.

Nalika remaja bisa uga angel nolak pengaruhe kanca-kanca, utamane ing mangsa panas, bisa uga duwe efek positif. Kaya wong bisa pengaruhe wong liya kanggo nggawe pilihan sing negatif, dheweke uga bisa pengaruhe kanggo nggawe pilihan sing positif. Remaja bisa entuk biji sing apik amarga klompok sosial sing dadi anggota dheweke mikir entuk biji sing apik iku penting. Nyatane, kanca-kanca asring nyengkuyung sinau, nyoba olahraga, utawa ngetutake minat seni sing anyar.

Kanthi cara iki, pengaruh kanca-kanca bisa mimpin remaja kanggo nindakake aktivitas anyar sing bisa mbantu mbangun jalur sing kuat ing otak. Iki tegese remaja duwe potensi kanggo mbentuk perkembangan otak dhewe. Mulane, aktivitas mbangun skill kaya fisik, sinau, lan gaweyan kreatif sing cah anom asring diwanti-wanti kanggo nyoba liwat pengaruh kanca-kanca positif-ora mung menehi pancingan tantangan, nanging uga bisa mbangun dalan kuwat.

Dadi, cara paling dhasar kanggo nanggapi tekanan kanca yaiku mung ngomong ‘ora.’ Ngadhepi tekanan kanca-kanca bakal nylametake sampeyan saka tekanan maneh ing mangsa ngarep amarga ngirim pesen sing jelas yen sampeyan ora kasengsem.

Dadi, nalika nggawe keputusan, pilihan kasebut terserah sampeyan. Nggawe keputusan dhewe ora adhedhasar apa sing dianggep wong liya apik kanggo sampeyan utawa apa sing dikarepake. Nindakake perkara sing nggawe sampeyan seneng lan nggawe keputusan dhewe. Elinga yen ana konsekuensi negatif sing bisa ditindakake.

Bagikan tulisan ini:
Diterbitkan
Dikategorikan dalam Basa Jawa

Oleh Agus Siswoyo

Teacher in real life, story teller and Indonesian blogger.

Tinggalkan komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

error: Content is protected !!